Hozzávalók 25-30 db 8 cm átmérőjű fánkhoz:
70 dkg liszt, 3 db tojássárgája, 1 db egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 8 dkg olvasztott vaj, 0,5 dl rum, 3 dl tej, 3 dkg friss élesztő, továbbá 8 dl étolaj a sütéshez, ízlés szerint porcukor a tetejére
Hozzávalók a krémhez:
6 dkg főzés nélküli Gála vaníliás pudingpor, 1,5 dl tej, 3 dl habtejszín, 25 dkg mascarpone, 3 dkg porcukor, 1 mokkáskanál vanília aroma
A tészta elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet beleszitáljuk egy kelesztőtálba, hozzáadjuk a porcukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat, a rumot és a felfutott élesztős tejet.
Összedolgozzuk, majd hólyagosra kidagasztjuk, egy elég lágy de könnyen kezelhető tésztát kapunk. Letakarva duplájára kelesztjük körülbelül 40-50 perc alatt.
Ha megkelt, akkor egy enyhén lisztezett felületre borítjuk és csak a tenyerünkkel óvatosan kinyújtjuk, nem használunk sodrófát, mert kinyomkodjuk belőle a levegőt. Egy 8 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A kiszaggatott korongokat letakarjuk és még 20 percet pihentetjük. A leeső tésztát összegyúrjuk és újra megkelesztjük, majd ha megkelt azt is kiszaggatjuk. Egy fedeles lábasba öntjük az olajat és közepes lángon felforrósítjuk. Amikor már elérte a körülbelüli 160-165 fokot, akkor kisütjük a fánkokat. Amikor belehelyezzük az olajba a tésztát, akkor rögtön lefedjük és 2-3 percig fedő alatt sütjük. Ha megsült az egyik oldala, akkor óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük de már fedő nélkül.
A krém elkészítése:
Egy keverőtálba szórjuk a pudinport, hozzáöntjük a tejet és sűrűre felverjük. Hozzáöntjük a folyékony habtejszínt, a vanília aromát, belekanalazzuk a mascarponét is, beleszórjuk a porcukot, és kemény krémmé dolgozzuk. Ha elkészült habzsákba töltjük, amelynek a végére egy kerek végű díszítőcsövet teszünk és így hűtőbe helyezzük legalább 30 percre.
Elkészítése:
Ha kihűltek a fánkok, akkor egy szívószál segítségével lyukat szúrunk az oldalukba, majd a díszítőcső végét az elkészített lyukba szúrjuk és megtöltjük krémmel. Óvatosan nyomjuk, nehogy sok legyen a krém, mert akkor kiszakadhat a fánk oldala. Ha mindegyikkel elkészültünk, akkor porcukorral meghintve kínáljuk.