Hozzávalók a tésztához 6 rúdhoz:
70 dkg liszt, 5 db tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 5 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál 10%-os ecet, 2,5 dl langyos víz, 2 evőkanál fehér sertészsír, 1 db tojás a kenéshez
Hozzávalók a kenéshez:
15 dkg liszt, 25 dkg vaj
A sárgarépás töltelék hozzávalói:
60 dkg sárgarépa, 3 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A sárgarépát lereszeljük, majd egy lábasban a cukorral és az olajjal 5-6 perc alatt megdinszteljük, majd kihűtjük.
A túrós töltelék hozzávalói:
40 dkg túró, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 1 teáskanál tejföl, 1 evőkanál búzadara
Elkészítése:
A túrót egy tálban alaposan összetörjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és hűtőbe helyezzük felhasználásig.
Almás töltelék hozzávalói:
1 kg alma, 2 mokkáskanál fahéj, 3 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál étolaj
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és egy lábasba tesszük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és közepes lángon 5-6 percig pároljuk. Teljesen kihűtjük és már tölthetjük is.
A tészta elkészítése:
Egy tálban az összes hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd letakarva 20 percet pihentetjük, Kinyújtjuk körülbelül 3 mm vastagságúra, 30 x 40 cm nagyságúra, majd rákenjük a vajas liszt 1/3-át és hajtogatjuk. A hajtogatást úgy végezzük, hogy először alulról középre, majd felülről lefelé, aztán balról jobbra és jobbról balra, fóliába csomagoljuk és 30 percre félre tesszük. Ezt a hajtogatást és kenést még 2 x ismételjük meg, tehát összesen 3 x hajtogatunk 30 perc pihentetésekkel. Amikor az utolsó hajtogatás után letelt az idő kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, 30 x 40 cm-re és elkezdjük megtölteni. A szélére halmozzuk a tölteléket és ízlés szerinti mennyiségben de azért nem vastagon megtöltjük és kettőt tekerünk rajta, majd éles késsel elvágjuk, a következőt ugyanígy, így ebből 6 rúd jön ki. Sütőtepsire helyezzük a rudakat, tetejüket lekenjük felvert tojással és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Ha megsültek teljesen kihűtjük őket és szeleteljük, gyönyörű réteges lesz, majd porcukorral hintve tálaljuk.