Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók 6 db lángos tésztához:
50 dkg liszt, 25 dkg felkockázott burgonya, 1 dl tej, 1 dl burgonya főzőlé, 1 teáskanál kristálycukor, 2 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 2 teáskanál só, 0,5 dl olaj a tésztába, továbbá 3 dl étolaj a sütéshez (ha szükséges, mivel lisztfüggő, adhatunk még hozzá lisztet, bár akkor lesz igazán puha, ha ragacsosabb a tészta)
Hozzávalók a feltéthez:
3 dl tejföl, 20 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük., majd leöntjük róla a vizet és félreteszünk belőle 1 dl-t. A burgonyát összetörjük és teljesen kihűtjük.
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a tojásokat, a félretett burgonya főzőlevét, a felfutott élesztőt, megsózzuk, beleöntjük az étolajat és tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és bő 1,5 órát a pulton duplájára kelesztjük. Ha megkelt akkor 6 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük.
Letakarjuk és még 20 percet pihentetjük.
Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olajat. Ha megkelt a tészta akkor óvatos mozdulatokkal, olajos kézzel, kerek formára széthúzkodjuk a tésztát és a forró olajba helyezzük. 3-4 perc sülés után megfordítjuk és a másik oldalát is gyönyörű aranybarnára sütjük. Előkészítünk egy tálcát papírtörlővel bélelve és a megsült lángosokat ráhelyezzük, hogy a felesleges olajat felszívja. Még forrón megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt trappista sajttal és ízlés szerint még sózzuk, majd kínáljuk.