Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 6-8 személyre:
30 dkg liszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
10 dkg porcukor
15 dkg vaj
5 evőkanál tejföl
1 db egész tojás
csipet só, továbbá
25 dkg ízlés szerint bármilyen ízű lekvár
Elkészítése:
A lisztet, a sütőport, a sót, a porcukrot egy keverőtálba szórjuk és összekeverjük.
A vajat hozzáadjuk és elmorzsoljuk benne, majd beleütjük a tojást, belekanalazzuk a tejfölt és egynemű tésztává dolgozzuk. Folpakkba csomagoljuk és hűtőbe helyezzük 1 órára. terítünk. 1 óra múlva a tésztát enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk és tetszőleges mintájú kiszúrókkal kiszaggatjuk.
Előmelegített 160 fokos sütőben 10 perc alatt világos színűre sütjük. Ha minden darab kisült, akkor ízlés szerinti mennyiségű és ízű lekvárral megkenjük, lefedjük egy másik tésztával és porcukorral meghintve tálaljuk. Pár hétig is eltarthatóak egy jól záródó dobozban tárolva.
Megjegyzés: a kiszúrás alkamával ugye lesznek leeső tészta darabok. Ezeket a leeső részeket újra összegyúrjuk, picit pihentetjük és ugyanúgy kiszaggatjuk és kisütjük.