Grízes-mézes

Elkészítési idő: 6 óra hűtőztetéssel 

Hozzávalók a tésztához :

60 dkg finomliszt 

8 dkg margarin

20 dkg kristálycukor

2 db tojás

8 evőkanál tej

10 dkg méz

1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez:

8 dl tej

8 evőkanál búzadara

20 dkg vaj 

20 dkg porcukor

35 dkg baracklekvár

A tészta elkészítése:

A tojásokat a kristálycukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a mézet, a tejet, a margarint és gőz fölött 6-8 percig keverjük. A lisztet és a sütőport összekeverjük és hozzászitáljuk, majd összegyúrjuk. Letakarva 20 percet a pulton pihentetjük. 4 egyenlő részre osztjuk és körülbelül 32 x 26 cm lapokat nyújtunk belőle. Sütőpapírral ellátott tepsi hátuljára fektetjük és előmelegített 170 fokos sütőben 5-6 perc alatt készre sütjük.

A krém elkészítése:

Egy lábasba öntjük a tejet és a búzadarát megfőzzük benne pár perc alatt. Hűtés közben többször megkeverjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk és langyosra hűtött megfőtt búzadarával összekeverjük. 

Összeállítása:

Az első lapra rásimítjuk a krém felét. Második lapra lekvár kerül. A harmadik lapra a krém másik fele és erre helyezzük az utolsó lapot. Hűtőbe helyezzük legalább egy éjszakára és másnap porcukorral meghintve, szeletelve kínáljuk. 

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...