Kozáksapka, hólabda torta

Az egyik legkedveltebb ünnepi sütemény vagy torta a kozáksapka vagy hólabda kitűnő választás főleg a téli, adventi időszakban. Nagyon krémes, csokoládés, kókuszos torta.

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához:

4 db tojás, 4 evőkanál víz, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg liszt, 0,5 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 0,5 dl étolaj 

Hozzávalók a krémhez:

6 dl tej, 6 evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 1 teáskanál vanília aroma, 25 dkg vaj, 10 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a tetejére és az oldalára:

15 dkg étcsokoládé, díszítő cukor, 2 evőkanál étolaj, 20 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

A tortaforma 18 cm átmérőjű 

Az egész tojásokat a cukorral és a vízzel alaposan, habosra felverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverjük majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Vajjal kikent, meglisztezett tortaformába öntjük és 170 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Amíg hűtjük a piskótát elkészítjük a krémet úgy, hogy a lisztet a cukorral elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük lassú tűzön. Ha kihűlt a krém, hozzáadjuk a vajat, a kókuszreszeléket és alaposan kikeverjük.

A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, megkenjük krémmel a lapokat és egymásra helyezzük. Az oldalát is körbe kenjük krémmel, majd kókuszreszelékkel körbe szórjuk. Gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét az étolajjal és a tetejét bevonjuk vele egy kiskanál vagy egy nyomózsák segítségével, majd díszíthetjük tetszőleges cukorkákkal, legalább 1 órára hűtőbe helyezzük dermedni és tálaljuk.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...