Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók a 2 db 22 cm piskótához:
3 db egész tojás
3 evőkanál hideg víz
18 dkg kristálycukor
18 dkg liszt
0,5 csomag sütőpor
0,5 dl olaj
Elkészítése:A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a hideg vizet, a kristálycukrot és egy kézi habverő segítségével kihabosítjuk 3-4 perc alatt a legmagasabb fokozaton. A lisztet és a sütőport beleszitáljuk, hozzáöntjük az olajat és óvatosan spatula segítségével összekeverjük. Egy 22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. Előmelegített 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ezt a műveletet 2x megismételjük, tehát 2 db 22 cm-es piskótát sütünk. Mindkét piskóta lapot kihűtjük.
Hozzávalók a krémhez:
18 dkg kristálycukor
8 dl habtejszín
5 db tojássárgája
4,5 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag porzselatin, továbbá
5 dl habtejszín a torta díszítéshez, valamint díszítő cukorka, illetve tetszőleges színű 1 mokkáskanál ételfesték
Elkészítése:
A tojássárgákat, a kristálycukrot 3 dl tejet összekeverjük egy lábasban, felfőzzük, majd levesszük a lángról és beleszórjuk a vaníliás cukrot. A zselatint felduzzasztjuk a maradék tejben és hozzákeverjük a krémhez. A habtejszínt felverjük és amikor a krém teljesen kihűlt, hozzákeverjük.
Összeállítása:
Ha kihűltek a piskóták, akkor mindkettőt középen ketté vágjuk. Így lesz 4 lapunk, amelyeket egyesével megkenünk úgy, hogy még kívülre is jusson a krémből. Ha a lapokat megkentük és egymásra helyeztük őket, akkor egy téli kötött sapka alakot faragunk, formázunk a tésztából. A leeső részeket félretesszük. Ha kész a faragás akkor a maradék krémmel körbe kenjük a piskótát. A leeső tésztát összegyúrjuk és egy gombócot gyúrunk belőle, ez lesz a bojt és egy hurkapálcára szúrva a tetejére helyezzük.
Az 5 dl habtejszín felverjük, ketté osztjuk és az egyik feléhez tetszőleges színű ételfestéket keverünk. A másik felét natúr színben hagyjuk. 2 db habzsákba töltjük a felvert habtejszínt, amelyet szintén tetszőleges mintájú díszítőcsővel ellátunk és kidíszítjük a tortát, amilyenre csak szeretnénk. Díszítő cukorkákkal is díszíthetjük tovább. Ha elkészültünk legalább 2 órát hűtőben jól lehűtjük. Szeletelve kínáljuk.