Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 3 evőkanál olívaolaj, 0,5 teáskanál kristálycukor, 2 teáskanál só, 2,3 dl langyos víz, továbbá 8 db hurkapálca vagy vékony fapálcika, pici liszt a szóráshoz
Elkészítése:
A langyos vízben felfuttjuk az élesztőt a kristálycukorral.
Egy kelesztőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót, a felfuttatott élesztőt, majd kidolgozzuk a tésztát.
Lefedjük és meleg helyen megkelesztjük 45-50 perc alatt.
Ha megkelt a tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd 8 felé osztjuk és körülbelül 20 cm-es hosszú hengereket formázunk belőle.
A tészta hengereket a pálcikákra tekerjük úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ha elkészültünk mindegyikkel, akkor letakarjuk és 30 percet pihentetjük. Pihentetés után enyhén megszórjuk liszttel és előmelegített 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megjegyzés: grillekhez, gyros tálhoz, tárcsás húsok mellé kitűnő kreatív választás.