Pálcikán sült kenyér

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 3 evőkanál olívaolaj, 0,5 teáskanál kristálycukor, 2 teáskanál só, 2,3 dl langyos víz, továbbá 8 db hurkapálca vagy vékony fapálcika, pici liszt a szóráshoz 

Elkészítése:

A langyos vízben felfuttjuk az élesztőt a kristálycukorral.

Egy kelesztőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót, a felfuttatott élesztőt, majd kidolgozzuk a tésztát.

Lefedjük és meleg helyen megkelesztjük 45-50 perc alatt.

Ha megkelt a tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd 8 felé osztjuk és körülbelül 20 cm-es hosszú hengereket formázunk belőle.

A tészta hengereket a pálcikákra tekerjük úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ha elkészültünk mindegyikkel, akkor letakarjuk és 30 percet pihentetjük. Pihentetés után enyhén megszórjuk liszttel és előmelegített 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Megjegyzés: grillekhez, gyros tálhoz, tárcsás húsok mellé kitűnő kreatív választás. 

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...