Trópusi csirkemell ananász tálban

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 2 személyre:

1 db érett, friss egész ananász, 30 dkg csirkemellfilé, só és bors ízlés szerint, 

1 dl szójaszósz, 4 dkg nádcukor, 0,5 dl almaecet, 1 kis doboz paradicsomsűrítmény, reszelt gyömbér, 1 db kisebb sárgarépa, 0,5 db kaliforniai paprika, 1 dl olaj, szezámmag ízlés szerint, 2,5 dl rizs 

Elkészítése:

Az ananászt ketté vágjuk és óvatosan egy kés segítségével kiszedjük a belsejét, majd megcsinosítjuk és félretesszük. A kiszedett ananászból kisebb darabokat felkockázunk és félretesszük. A többi kiszedett ananász belsejét botmixerrel lepürésítjük. Az ananászpüréhez hozzáadjuk a szójaszószt, a nádcukrot, az almaecetet, a paradicsomsűrítményt és a reszelt gyömbért, majd botmixerrel az egészet összedolgozzuk és lefedve hűtőbe helyezzük 30 percre. 

A csirkemellfilét nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Ha letelt az idő elővesszük a pácot és összekeverjük a csirkemell kockákkal. A sárgarépát és a paprikát csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a félretett ananász kockákat és azt is belekeverjük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és beleöntjük a pácos húst. Közepes lángon főzni kezdjük és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, illetve meg nem puhul a hús, ez körülbelül 25-30 perc. 

Egy lábasban közben felteszünk vizet forrni és a rizst a szokásos módon megfőzzük benne ízlés szerinti mennyiségű sóval, ha megfőtt leszűrjük, majd leöblítjük, hogy ne legyen ragacsos. 

Elővesszük a 2 db félbevágott ananász héjat és megtöltjük rizzsel. Rászedjük a megfőtt pácos húst, szedünk rá szaftot is és megszórjuk ízlés szerint szezámmaggal. Mentalevéllel, illetve citromkarikákkal díszítjük és tálaljuk.

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...