Boldogi Nagyrózsa (rózsafánk)

Elkészítési idő 1 óra 

Hozzávalók 20-25 db fánkhoz:

5 dl tej, 5 db egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna, 55 dkg liszt, csipet só, továbbá 0,5 liter olaj a sütéshez és ízlés szerint porcukor a szóráshoz 

Elkészítése:

A tojásokat egy magasabb falú keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrokat és felverjük. Kimérjük a tejet, a lisztet és a szódabikarbónát, majd fokozatosan hozzáadagoljuk őket és csomómentesre keverjük. Inkább nokedli állagúra keverjük, mint palacsinta tészta állagúra, de túl sűrű se legyen. 

Egy magasabb falú sütő edénybe öntjük az olajat és közepes lángon felforrósítjuk a rózsa formával együtt. Nagyon fontos, hogy a forma elég forró, de ne túl forró legyen, mert belemártáskor összekapja a tésztát. A pihentetett tésztát egy olyan edénybe öntjük, amelyben a forma kényelmesen elfér. Ha elkészültünk, akkor belemártjuk a forró formát, de figyeljünk, hogy a tészta csak a forma háromnegyedéig érjen, különben a rózsa nem nyílik ki az olajban, rásül a fémre és le sem tudjuk szedni. Ahogy beletesszük az olajba óvatosan kezdjük el rázogatni, 2-3 percig sütjük, ezalatt a rózsa kinyílik, gyönyörűen megpirul és így majd az olajból kiemelve könnyen lejön a formáról. Minden egyes rózsafánk előtt belemártjuk a forró olajba a formát és úgy a tésztába. Ha megsültek lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat és papírtörlőre helyezzük őket. Kihűtjük és porcukorral meghintve tálaljuk. 

Megjegyzés: ha nem fogyna el becsomagolva, száraz, hűvös helyen 1-2 hétig eláll. 

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...