Barack sütemény (lakodalmas barack)

Elkészítési idő: 3 óra

Hozzávalók a tésztához 25 db elkészített barackhoz:

50 dkg liszt, 1 csipet só, 0,5 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg porcukor, 7,5 dkg vaj, 7,5 dkg fehér sertészsír, 1 db tojássárgája, 1,5 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

12 dkg darált dió, 3 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 0,5 dl rum, 1 dl tej, 6 dkg vaj

Hozzávalók a tetejére a díszítéshez:

2 vagy 3 féle színű (piros, sárga, zöld) ételszínezék , 0,5 bögre kristálycukor, bármilyen tetszőleges kisebb méretű, zöld színű levelek

A tészta elkészítése:

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk hozzáadjuk a sót és a sütőpor, majd alaposan elkeverjük. Egy másik edényben a vajat, a zsírt és a porcukrot habosra felverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket és hozzáöntjük a tejet. Alaposan összegyúrjuk és egy jól kezelhető tésztát kapunk, amit fóliába csomagolva hűtőbe helyezünk 2 órára.

Ha letelt az idő elővesszük a tésztát és körülbelül 23-25 grammos kis diónagyságú golyókat formázunk belőle és sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük őket úgy, hogy hagyjunk köztük távolságot, mert még terülni fognak. Előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Nem jó, ha túl sütjük, mert akkor színezéskor nem lesz szép világos színe. langyosra hűtjük őket és még langyosan egy kiskanál segítségével óvatosan mivel törnek, kiszedjük a közepüket A kiszedett tészta morzsát egy tálba tesszük, mert kelleni fog a töltelékbe.

A töltelék elkészítése:

A darált diót, a porcukrot, a kakaóport, a rumot, a tejet, a vajat és a tészta morzsát alaposan összekeverjük és állni hagyjuk hűtőben legalább 1 órát. Ha már megdermedt elővesszük és kiskanál segítségével megtöltjük a kikapart tészták belsejét, majd fogunk kettőt és összeillesztjük. Ha minden darabbal elkészültünk újra hűtőbe tesszük 20 percre, hogy jól összetapadjanak.

Az ételszínezékeket színek szerint külön-külön kistálba önjük, a kristálycukrot pedig egy másik külön tálba. Kivesszük a hűtőből az elkészült sütiket és egy kisebb konyhai ecset segítségével szépen ízlésesen kifestjük, majd mikor kifestettük kristálycukorba forgatjuk őket. Bármilyen kisebb zöld levéllel díszítjük a barackok tetejét.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...