Rizskoch (rizsfelfújt)

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 6-8 személyre:

1,5 liter tej, 2 dl víz, 55 dkg rizs, 1 csipet só, 4 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 db citrom leve, 13 dkg vaj, ízlés szerint mazsola (elhagyható, én nem tettem bele), 8 db egész tojás 

Elkészítése: 

Egy lábasban a tejből a cukrokból, a vajból és a rizsből tejberizst főzünk, majd langyosra hűtjük. A tojásokat ketté választjuk, a tojássárgákat jól elkeverjük és ha kihűlt a tejberizsbe keverjük, majd hozzáadjuk a citrom kifacsart levét is. Az összekeverésnél vigyázzunk, hogy ne törjük össze a rizsát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd azt is beleforgatjuk a rizses masszába. 

Sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent 20 x 25 cm-es, magas falú tepsibe vagy jénai edénybe öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, alufóliával letakarjuk. Langyosra hűtve szeleteljük, porcukorral meghintve, idény gyümölcsökkel, illetve lekvárral megkenve tálaljuk. 

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...