Mákos tekercs kelt tésztából

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához 15 db tekercshez:

45 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 evőkanál kristálycukor, 2,5 dl tej, 1 dl étolaj, 1 db egész tojás, csipet só, továbbá 1 db felvert tojás a kenéshez 

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 1,5 dl víz (ízlés szerint mazsola)

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes hozzávalót, végül a felfuttatott élesztőt és alaposan kidagasztjuk. Gyönyörű sima, jól kezelhető tésztát kapunk és letakarva duplájára kelesztjük. Amíg kel elkészítjük a tölteléket

A vízből és a kristáycukirból szirupot főzünk, majd még forrón hozzáöntjük a darált mákhoz, alaposan összekeverjük és lehűtjük. Tehetünk bele ízlésünknek megfelelően mazsolát de természetesen elhagyható.

Ha megkelt a tészta, körülbelül 4 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk és egyenletesen rákenjük a mák.tölteléket, majd feltekerjük. Megigazgatjuk és fogunk egy tiszta damil darabot, a tészta alá helyezzük, megkötjük és körülbelül 5-6 cm-es tekercsekre vágjuk vele. Ha éles damillal szeleteljük, akkor nem húzzuk össze vele a tésztát, szép kerek tekercseket kapunk. Ha elkészültünk mindegyikkel akkor sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket tisztes távolságot hagyva közöttük és letakarva 40 pecet kelesztjük. 160 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kihűtve kínáljuk. 

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...