Elkészítési idő: 1,5 óra
A sütőforma mérete 35 x 11 x 2,5 cm
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 0,5 csomag sütőpor, 8 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 1 dl tejföl, csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
35 dkg túró, 8 dkg porcukor, 3 db tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojásfehérje (ami a tészta hozzávalóiból kimaradt)
A tojásfehérje hab hozzávalói és elkészítése:
3 db tojásfehérje (ami a töltelék hozzávalóiból kimaradt),15 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, továbbá 2 evőkanálnyi baracklekvár ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítése:
Egy tálba tesszük a tészta összes hozzávalóját és egy könnyen dolgozható tésztát készítünk belőle. Hűtőbe helyezzük 30 percre fóliába csomagolva. Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra. A pihentetett tésztát elővesszük, kinyújtjuk kb 5-6 mm vastagságúra, a sütőformába igazítjuk, megszurkáljuk alaposan, hogy ne púposodjon fel és 8-10 percig elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, a következőképpen, a túrót egy szűrő segítségével átpaszírozzuk, átnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliáscukrot és a 3 db tojássárgáját. Amikor már elég krémes a túrós massza, a 2 db tojásfehérjéből (ami megmaradt a tészta készítésnél) kemény habot verünk és azt is hozzádolgozzuk, de azt már óvatos kézi keveréssel.
Az előre kissé elősütött tésztát kivesszük a sütőből, majd rákenjük a túrós tölteléket és így együtt 20 percet sütjük tovább.
Amíg sül elkészítjük a 3 db tojásfehérjéből a habot, amihez 3 adagban hozzáadjuk a porcukrot. Amikor már elég kemény a habot kapunk, akkor egy díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, kivesszük a tepsit és a habból rácsot és virágokat készítünk a tetejére.
Újra sütőbe helyezzük vissza, hogy a hab is csodálatos színt kapjon, körülbelül 15 percre, de már csak 135 fokra. Amikor megsült kivesszük a sütőből és ha valakinek esetleg úgy tetszik és van rá lehetősége, szakácsfáklyával még rásegíthet, hogy a habos rács szép égetett színű legyen, az bátran használhatja, így még ropogósabbá is válik a hab.
A baracklekvárt leturmixoljuk és szintén habzsák segítségével kidíszítjük a habrácsok közét. Jól kihűtjük, négyzet alakú szeletekben tálaljuk és hűtőben tároljuk.
Tipp: ha szeretjük a kicsit savanykásabb túrós ízvilágot, nyugodtan tehetünk a töltelékbe 1 citrom reszelt héját és pár csepp citromlevet, így még pikánsabb ízt érünk el.