Diós kosárka

Elkészítési idő: 1-1,5 óra (attól függ kell-e hűtőztetni a tésztát)

Hozzávalók a tésztához 20 darab kosárkához:

20 dkg finomliszt, 2 mokkáskanál sütőpor, 5 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 

Hozzávalók a töltelékhez:

15 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 2 db tojásfehérje, 5 dkg sárgabarack lekvár 

A tészta elkészítése:

A tészta hozzávalóit ez tálba tesszük összegyúrjuk. Ha a kezünk melegétől nagyon felolvadna hűtőbe helyezzük, fóliába csomagolva 30 percre.

Lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk és a kivajazott kosárformákba nyomkodjuk. kibéleljük vele. Ha mindegyikkel elkészültünk, akkor a tésztával kibélelt kosárkákba kiskanálnyi lekvárt teszünk.

A töltelék elkészítése:

A tojásfehérjéket kemény habbá felverjük, úgy hogy fokozatosan hozzáadagoljuk a porcukrot, majd hozzáadjuk a darált diót és óvatosan beleforgatjuk a habba. Habzsákba töltjük és a lekvár tetejére halmokat nyomunk. Előmelegített sütőben 170 fokon 20 percig sütjük. Ha megsültek langyosra hűtjük, kiborítjuk a formából és porcukorral meghintve kínáljuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...