Vajas croissant

Elkészítési idő: 3 óra 

Hozzávalók 12 db croissanthoz:

60 dkg liszt, 3,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 teáskanál kristálycukor, 1 csapott evőkanál só, 30 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 db tojás a kenéshez

Elkészítése:

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk benne.

A hideg vajat és a 10 dkg lisztet alaposan, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd keményre hűtjük és két sütőpapír között 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk és visszatesszük a hűtőbe.

A lisztet beleszitáljuk egy tálba, összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából gombócot gyúrunk, kissé kilapítjuk és 50 percre hűtőbe helyezzük, hogy a vajjal egyforma hőmérsékletű legyen. 

A tésztát kinyújtjuk, a közepére helyezzük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap és kinyújtjuk a tésztát. Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. 30 percenként kinyújtjuk és újra összehajtjuk, így összesen háromszor, mindig arra ügyelve, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. Ezt követően tegyük vissza a tésztát egy órára a hűtőbe. Ha teljesen lehűlt akkor már készülhetnek is a croissanok. 

A három hajtogatás után két részre osztjuk, az egyiket visszatesszük a hűtőbe, a másikat pedig 1 cm vastagra nyújtjuk körülbelül 30 x 20 cm-es téglalap nagyságúra. Ezt három további téglalapra osztjuk és mindhármat átlósan ketté vágjuk, így kapunk 6 háromszöget. A háromszögeket rövid oldaluktól a hegyes vége felé haladva feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ugyanígy előkészítjük a másik adag tésztából a croissantokat. Letakarjuk és minimum 1 órát kelesztjük. 1 db egész tojást egy csipet sóval felverünk és megkenjük vele a megkelt tésztákat és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és körülbelül 20 perc alatt, aranybarnára sütjük őket.

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...