Sárgabarackos galette

Elkészítési idő: 60 perc 

Hozzávalók 4-6 személyre: 

35 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 evőkanál tejföl, 16 dkg vaj, 1 db egész tojás, pici víz ha szükséges, csipet só, 0,5 citrom leve, továbbá 1 db felvert tojás a kenéshez 

Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg érett sárgabarack, 5 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál darált mandula (helyettesíthető zsemlemorzsával), 1 evőkanál kukorica keményítő, 3 evőkanál szeletelt mandula a díszítéshez 

Elkészítése:

Egy tálban a lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a citromlevet és a tejfölt és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, ha szükséges vizet adunk hozzá. Folpakkba csomagolva a hűtőbe helyezzük 40 percre. 

Amíg a tésztát pihentetjük addig a barackokat, megtisztítjuk, hosszában ketté vágjuk, kimagozzuk. Beletesszük egy tálba, megszórjuk a kristálycukorral és a keményítővel, majd alaposan összeforgatjuk, állni hagyjuk.

40 perc elteltével a tésztát sütőpapíron kinyújtjuk kör alakúra, a közepét megszórjuk darált mandulával (zsemlemorzsával), a barackokat sorban elhelyezzük rajta úgy, hogy maradjon egy nagyobb pereme, mert majd a szabadon maradt széleket körben ráhajtjuk a töltelékre. Ha elkészültünk a sütőpapír segítségével átemeljük egy tepsire, a széleit lekenjük felvert tojással, megszórjuk mandula szeletekkel és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, körülbelül 35 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...