Sárgabarackos galette

Elkészítési idő: 60 perc 

Hozzávalók 4-6 személyre: 

35 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 evőkanál tejföl, 16 dkg vaj, 1 db egész tojás, pici víz ha szükséges, csipet só, 0,5 citrom leve, továbbá 1 db felvert tojás a kenéshez 

Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg érett sárgabarack, 5 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál darált mandula (helyettesíthető zsemlemorzsával), 1 evőkanál kukorica keményítő, 3 evőkanál szeletelt mandula a díszítéshez 

Elkészítése:

Egy tálban a lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a citromlevet és a tejfölt és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, ha szükséges vizet adunk hozzá. Folpakkba csomagolva a hűtőbe helyezzük 40 percre. 

Amíg a tésztát pihentetjük addig a barackokat, megtisztítjuk, hosszában ketté vágjuk, kimagozzuk. Beletesszük egy tálba, megszórjuk a kristálycukorral és a keményítővel, majd alaposan összeforgatjuk, állni hagyjuk.

40 perc elteltével a tésztát sütőpapíron kinyújtjuk kör alakúra, a közepét megszórjuk darált mandulával (zsemlemorzsával), a barackokat sorban elhelyezzük rajta úgy, hogy maradjon egy nagyobb pereme, mert majd a szabadon maradt széleket körben ráhajtjuk a töltelékre. Ha elkészültünk a sütőpapír segítségével átemeljük egy tepsire, a széleit lekenjük felvert tojással, megszórjuk mandula szeletekkel és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, körülbelül 35 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...