Elkészítési idő: 3-4 óra hűtőztetéssel
Szükségünk lesz az elkészítéshez egy körülbelül 2, 2-5 liter űrtartalmú tálra, amelyből 16 torta szelet lesz.
Hozzávalók a piskótához, amelyből kettőt készítünk:
(2x) 5 db egész tojás, (2x) 5 evőkanál kristálycukor, (2x) 5 evőkanál liszt, (2x) 0,5 dl étolaj, (2x) 0,5 csomag sütőpor, (2x) csipet só, továbbá 1 üveg málna lekvár a kenéshez
Elkészítése:
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és habverő segítségével kihabosítjuk (körülbelül 5-6 percig verjük, a legmagasabb fokozaton) majd belekanalazzuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, sózzuk és végül hozzáöntjük az étolajat. Egy spatula segítségével óvatosan simára keverjük. Egy körülbelül 38 x 32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit enyhén kikenünk fehér zsírral és megszórjuk liszttel. A tésztát beleöntjük a tepsibe és szépen elegyengetjük, óvatosan az asztalhoz csapkodjuk és előmelegített 160 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amíg sül előkészítünk egy tiszta konyharuhát, majd ha megsült a piskótánk ráborítjuk a konyharuhára úgy, hogy a sütőpapíros része legyen felfelé, majd a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Még forrón a konyharuhával együtt feltekerjük és hagyjuk kihűlni. Hűlés után kitekerjük és megkenjük málna lekvárral, 30 percet pihentetjük, majd ujjnyi vastagságúra szeleteljük. A tálunkat, amiben készítjük a tortánkat kibéleljük folpackal és a piskótatekercseket szorosan kirakjuk benne.
Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg málna, 10 dkg porcukor, 1,5 dl habtejszín, 25 dkg mascarpone, 3 dkg étkezési porzselatin, 0,5 dl hideg víz, továbbá málna szemek a díszítéshez
Elkészítése:
A töltelékhez a megmosott málnát 5 dkg porcukorral lábasba tesszük, botmixerrel pépesítjük és felforraljuk.
A zselatint hideg vízbe öntjük és megduzzasztjuk, majd mikrohullámú sütőben felmelegítjük és a meleg gyümölcspéphez keverjük, együtt hagyjuk langyosra hűlni.
A mascarponét simára keverjük a maradék porcukorral és beleforgatjuk a zselatinos gyümölcspépet, majd a kemény habbá vert tejszínt.
Összeállítása:
Az elkészült krémet a piskótával kibélelt tálba öntjük, egész málnaszemeket szórunk bele és rátesszük a maradék piskóta tekercseket. Tetejét folpackkal letakarva, hűtőbe tesszük 1-2 órára. Ha letelt az idő, kivesszük a hűtőből és a tortát átfordítjuk egy tányérra, lehúzzuk róla a folpackot és friss málnaszemekkel, illetve mentalevéllel díszítve tálaljuk.