Málnás charlotte torta

Elkészítési idő: 3-4 óra hűtőztetéssel 

Szükségünk lesz az elkészítéshez egy körülbelül 2, 2-5 liter űrtartalmú tálra, amelyből 16 torta szelet lesz.

Hozzávalók a piskótához, amelyből kettőt készítünk:

(2x) 5 db egész tojás, (2x) 5 evőkanál kristálycukor, (2x) 5 evőkanál liszt, (2x) 0,5 dl étolaj, (2x) 0,5 csomag sütőpor, (2x) csipet só, továbbá 1 üveg málna lekvár a kenéshez 

Elkészítése:

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és habverő segítségével kihabosítjuk (körülbelül 5-6 percig verjük, a legmagasabb fokozaton) majd belekanalazzuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, sózzuk és végül hozzáöntjük az étolajat. Egy spatula segítségével óvatosan simára keverjük. Egy körülbelül 38 x 32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit enyhén kikenünk fehér zsírral és megszórjuk liszttel. A tésztát beleöntjük a tepsibe és szépen elegyengetjük, óvatosan az asztalhoz csapkodjuk és előmelegített 160 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amíg sül előkészítünk egy tiszta konyharuhát, majd ha megsült a piskótánk ráborítjuk a konyharuhára úgy, hogy a sütőpapíros része legyen felfelé, majd a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Még forrón a konyharuhával együtt feltekerjük és hagyjuk kihűlni. Hűlés után kitekerjük és megkenjük málna lekvárral, 30 percet pihentetjük, majd ujjnyi vastagságúra szeleteljük. A tálunkat, amiben készítjük a tortánkat kibéleljük folpackal és a piskótatekercseket szorosan kirakjuk benne. 

Hozzávalók a töltelékhez:

20 dkg málna, 10 dkg porcukor, 1,5 dl habtejszín, 25 dkg mascarpone, 3 dkg étkezési porzselatin, 0,5 dl hideg víz, továbbá málna szemek a díszítéshez

Elkészítése:

A töltelékhez a megmosott málnát 5 dkg porcukorral lábasba tesszük, botmixerrel pépesítjük és felforraljuk.

A zselatint hideg vízbe öntjük és megduzzasztjuk, majd mikrohullámú sütőben felmelegítjük és a meleg gyümölcspéphez keverjük, együtt hagyjuk langyosra hűlni.

A mascarponét simára keverjük a maradék porcukorral és beleforgatjuk a zselatinos gyümölcspépet, majd a kemény habbá vert tejszínt.

Összeállítása:

Az elkészült krémet a piskótával kibélelt tálba öntjük, egész málnaszemeket szórunk bele és rátesszük a maradék piskóta tekercseket. Tetejét folpackkal letakarva, hűtőbe tesszük 1-2 órára. Ha letelt az idő, kivesszük a hűtőből és a tortát átfordítjuk egy tányérra, lehúzzuk róla a folpackot és friss málnaszemekkel, illetve mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...