Mézes keksz virágok

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 35-40 db kekszhez:

35 dkg liszt, 2 evőkanál olvasztott méz, 10 dkg porcukor, csipet só, 2 db tojássárgája, 15 dkg margarin, 1 evőkanál céklapor, 1 teáskanál sütőpor 

Elkészítése:

Egy tálba mérjük az összes hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, így kapunk egy nagyon könnyen kezelhető tésztát. Két egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük. Az első tészta adagot így hagyjuk, nem színezzük, fóliába csomagoljuk és hűtőbe helyezzük 30 percre. A másik adag tésztához hozzádolgozzuk a céklaport, majd ezt is fóliába csomagolva hűtőbe tesszük szintén 30 percre. 

Ha letelt az idő elővesszük mindkét tészta adagot és mindkét színből virág mintájú kekszeket formázunk belőle, a következőképpen. Körülbelül 3-4 grammos kis darabokat csípünk le belőlük, golyókat formázunk belőle. Ezekből a golyókból 5 db-ot készítünk, kör alakúra helyezzük őket egymáshoz közel, majd sütikinyomó vagy egy pohár aljának a segítségével óvatosan lenyomjuk. Ekkor már virág alakot kapunk. Közepére helyezünk a másik színű tésztából egy kisebb golyót. Egy fondant formázóval a szirmaiba mintát készítünk és már kész is vagyunk. Ezt a folyamatot mindkét színű tésztával elvégezzük és arra figyeljünk, hogy a közepe mindig más színű legyen. Az elkészítés folyamatáról készült fázis fotó is, amelyet lejjebb mutatok.

Ha elkészültek sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és előmelegített sütőben 160 fokon 8 perc alatt készre sütjük, majd kihűtve kínáljuk. 

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...