Hajtogatott tepertős pogácsa

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 30 db 4 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval:

50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 1 db egész tojás, 2 teáskanál só, 4 evőkanál száraz fehérbor, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál kristálycukor, 3 dkg élesztő, 30 dkg darált tepertő, 1 teáskanál őrölt bors, továbbá 1 db felvert tojás a tetejére 

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a teáskanál kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, 10 perc alatt felfuttatjuk.

A többi hozzávalót egy kelesztőtálba mérjük, majd ha felfutott az élesztő azt is hozzáöntjük, megdagasztjuk, majd letakarva kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.

A megkelt tésztát 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd a bal oldali tésztarészt behajtjuk 2/3 részéig, majd erre ráhajtjuk a jobb oldali tésztát. Fentől lehajtjuk a tésztát megintcsak 2/3 részéig, majd az alsó részt ráhajtjuk. A tésztát megfordítjuk, letakarjuk és 20 percig letakarva pihentetjük. Ezt a folyamatot 3 x ismételjük meg. Ha letelt az idő 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét egy éles késsel berácsozzuk. 4 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kezünk éleivel picit megsodorjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Felvert tojással lekenjük a tetejüket és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...