Elkészítési idő: 4 óra
Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához:
5 egész tojás, 12 dkg kristálycukor, 14 dkg liszt, 0,5 csomag sütőpor, 2 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 evőkanál étolaj a tésztába, tovább pici étolaj a forma kikenéséhez
A tészta elkészítése:
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és fehéredésig habverővel felverjük. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük és beleszitáljuk a tojásos masszába, majd hozzáöntjük az olajat is óvatos mozdulatokkal egy spatula segítségével összekeverjük. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral vagy kikenjük pici olajjal és beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük, majd teljesen kihűtjük.
Hozzávalók a meggyzseléhez:
20 dkg magozott meggy (ez lehet friss, fagyasztott vagy befőtt), 3 dl meggylé vagy víz , 1 csomag tejszínes pudingpor, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl rum
A meggyzselé elkészítése:
A meggyet előző este a rumba áztatjuk. Másnap egy lábasba tesszük a rumos meggyet, majd hozzáöntünk a meggyléből vagy a vízből 2,5 dl-t és 10 percig alacsony lángon főzzük. A maradék 0,5 dl-hez hozzáadjuk a pudingport és csomómentesre keverjük, majd 10 perc után beleöntjük és sűrűre főzzük. Ha vízzel készítjük és nem találjuk elég édesnek adhatunk még hozzá cukrot. Teljesen kihűtjük.
A tejszínes krém hozzávalói és elkészítése:
2 dl habtejszín, 2 evőkanál mascarpone és 2 evőkanál porcukor. Egy keverőtálba öntünk minden hozzávalót és krémmé dolgozzuk.
A tejszínes kakaós krém hozzávalói és elkészítése:
2 dl habtejszín, 2 evőkanál mascarpone, 2 evőkanál porcukor és 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor. Egy keverőtálba öntünk minden hozzávalót és krémmé dolgozzuk.
Elkészítése és összeállítása:
Ha kihűlt a piskóta, 3 egyenlő részre/lapra vágjuk. A három féle krémet külön-külön habzsákba töltjük, a kakaós és a tejszínes krémből annyit félreteszünk, hogy körbe tudjuk kenni a torta külsejét és hogy díszíteni tudjuk a tetejét. Az első lapot egy tálcára helyezzük és a habzsákba töltött krémekkel körkörös mozdulatokkal megtöltjük, ajánlott középre tölteni a meggyes krémet. Ráhelyezzük a második lapot, amit ugyanígy megtöltünk és végül bezárjuk a folyamatot a harmadik lappal, amit a tetejére helyezünk. A félretett krémekből vegyesen körbe kenjük a torta oldalát és a tetejét. Hűtőbe helyezzük legalább 2 órára.
Amíg dermed a torta elkészítjük a csokoládé darabokat, amivel körbe díszítjük a tortát.
Hozzávalók a csokoládé darabokhoz és elkészítése:
15 dkg ét- vagy tejcsokoládé. 10 dkg csokoládét mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, majd a maradék 5 dkg-ot beletördeljük és állandó kevergetéssel hozzádolgozzuk, azaz temperáljuk, amíg össze nem olvadnak. Körülbelül 32 fokosra hűtjük a kevergetéssel. Ha elkészült egy sütőpapírra egyenletesen körülbelül 1-2 mm vastagságúra rákenjük, a sütőpapírt feltekerjük és fagyasztóba tesszük körülbelül 10 percre. Ha letelt az idő kivesszük és kitekerjük a sütőpapírt, amiről szépen lepotyognak a csokoládé darabok és nem olvadnak meg. Tetszőleges méretűekre tördeljük. Elővesszük a tortát és a kezünkkel óvatosan a torta oldalára és tetejére szórjuk, esetleg óvatosan rányomkodjuk. A még megmaradt tejszínes és/vagy kakaós krémet díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük és tetszőlegesen díszítjük a tetejét. Egész meggy szemekkel díszítjük, majd még további 1 órára hűtőbe helyezzük. Szeletelve kínáljuk.