Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 8 db lángoshoz:
80 dkg liszt, 2 dl házi aludtej, 3 dl langyos tej, 4 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 4 evőkanál étolaj, 1 mokkáskanál kristálycukor, továbbá a sütéshez 8 dl olaj
Elkészítése:
Az élesztőt a 3 dl langyos tejben a kristálycukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk hozzáadjuk az aludtejet, a sót, az olajat, a felfuttatott élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, így egy könnyű, lágyabb tésztát kapunk. Lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt 8 egyenlő részre osztjuk, gombóccá formázzuk és még 15 percet pihentetjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd a hőfokot visszább vesszük. Olajos kézzel kihúzgáljuk a gombócokat tetszőleges méretűre, majd a forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Tejföllel, sajttal, esetleg fokhagymás olajjal megkenve vagy akár lilahagymával díszítve kínáljuk.