Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók a tésztához:
65 dkg liszt, 2 dl langyos tej, 10 dkg sertészsír, 10 dkg margarin, 2 db tojássárgája, 3 evőkanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, továbbá 1 db felvert tojás a kenéshez
Elkészítése:
Egy kelesztőtálba szitáljuk a lisztet, közben a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha felfutott az élesztő hozzáöntjük a liszthez és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, majd jól kezelhető rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt 2 egyenlő részre, majd az egyiket újabb 2 egyenlő részre osztjuk. A nagyobbik adag tésztából készül a kosár, az egyik kidebből készül a pereme, a másik kisebből a kosár füle. A kosár készítéséhez egy körülbelül 20 cm átmérőjű hőálló tálat bevonjuk sütőpapírral. A nagyobbik 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és körülbelül 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk. Az 1-es képen látható módon a tálon először 16 csíkot helyezünk el hosszában, majd ezen csíkok alatt és fölött átbújtatva a tészta csíkokat "megfonjuk" a kosarat. Ha elkészültünk, akkor letakarjuk és 20 percet pihentetjük. Ha letelt az idő lekenjük felvert tojással és 160 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd kihűtjük.
A kosár füléhez kivett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és ujjnyi vastag henger alakú tésztát sodrunk, majd 3-as fonással összefonjuk, ez a 2-es képen látható. Kosár fül alakban sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 20 percet pihentetjük, lekenjük felvert tojással és 160 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd kihűtjük.
A kosár pereméhez megmérjük a tál átmérőjét és a második kisebb adag tésztából, szintén 3-as fonással fonatot készítünk, ez a 3-as képen látható, majd kör alakúra formázzuk és sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük. 20 percet pihentetjük, felvert tojással lekenjük és 160 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd kihűtjük.
Amikor mindhárom tészta kihűlt, fogvájókkal összeillesztjük és így készen is van a kalács kosár. Tetszés szerint tojásokat tehetünk bele, és ízlés szerint díszítjük.
Tipp: szellős helyen megszaríthatjuk, úgyhogy jóval Húsvét előtt megsüthetjük és csodálatos asztaldíszt varázsolhatunk az ünnepi asztalra.