Sakktábla fonással készült kígyórétes

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 2 db kígyóréteshez:

70 dkg liszt, 1db egész tojás, 1 tojássárgája, 4 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliáscukor, 10 dkg margarin, 10 dkg sertészsír, 1 csipet só, 1,8 dl langyos tej, 2 dkg friss élesztő

Hozzávalók a túró töltelékhez és elkészítése: 

50 dkg túró, 1 db tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 citrom leve és reszelt héja, ha szükséges 2 evőkanál zsemlemorzsa

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és alaposan kikeverjük, ha szükséges, mert túl sok levet eresztett a túró, akkor nyugodtan adhatunk hozzá zsemlemorzsát. Ha elkészültünk 2 egyenlő részre osztjuk és félretesszük. 

A tészta elkészítése:

A langyos tejben egy csipet cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt 20 perc alatt. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és egy jól kezelhető rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt 4 egyenlő részre osztjuk. 2 részt félreteszünk, letakarjuk. 

A másik 2 részt egyforma méretűre körülbelül 3 mm vastagságúra kinyújtjuk közepébe hosszában elhelyezzük a töltelék felét, majd a két oldalát, végeit behatjuk, az illesztéseknél összezárjuk és megfordítjuk, hogy az illesztés alulra kerüljön. Ezt elvégezzük mindkettőnél. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket tisztes távolságra egymástól. 

Most kinyújtjuk a másik 2 rész tésztát körülbelül 2 mm vastagságúra, amit előzőleg félretettünk. Lehetőleg ugyanakkora legyen, mint az első 2 rész mérete volt. Ha kinyújtottuk őket, akkor 2 cm-es csíkokat vágunk belőlük és 45 fokos szögben jobbról is és balról is ráhelyezzük a kész rétesre, majd elkezdjük a szövést sakktábla mintázatban, felül és alul felváltva használva, a mindkét oldali csíkokat. Ezt a folyamatot elvégezzük mindkét rétesnél. A szélein kilógó részeket aláhajtjuk és megigazgatjuk, hogy szép egyenletes legyen. Körülbelül még 30 percet kelesztjük letakarva, majd lekenjünk 1 db felvert tojással és előmelegített 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Langyosra hűtjük és srégan szeletelve tálaljuk. 

Megjegyzés: ne fonjuk túl közel egymáshoz a szálakat, inkább hagyjunk köztük helyet, mert még kelni fognak és úgy érnek össze

Tipp: a túró töltelékhez adhatunk ízlés szerint mazsolát vagy magozott meggyet 

Megjegyzés: érdemes gyorsan dolgozni a tészta fonással, mert hajlamos a túl kelésre

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...