Pontypatkó rántva

Elkészítési idő:1 óra

Hozzávalók 4 személyre:

8 db pontypatkó, só, bors ízlés szerint, 1 citrom leve, továbbá hozzávalók a panírozáshoz: 4 db egész tojás, 30 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg finomliszt, a sütéshez 8 dl étolaj

Elkészítése:

A ponty patkókat szárazra töröljük, megsózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk 30 percet. Előkészítjük a panírozáshoz a hozzávalókat, külön-külön edényben és hagyományos módon bepanírozzuk, először lisztbe, utána tojásba, majd zsemlemorzsába. Egy serpenyőben az olajat 160-170 fokosra forrósítjuk, majd belehelyezzük a patkókat és aranybarnára sütjük őket körülbelül 10 perc alatt. Nagyon fontos, hogy a halnak nem sok sütési idő kell és ne mozgassuk a halat sülés közben, mert hajlamos eltörni, szétmenni. Egy tálcát kibélelünk papírtörlővel, majd ha megsültek erre tesszük rá, hogy felitassuk a felesleges olajat. Még melegen, ropogósan tálaljuk, akár salátával, párolt zöldségekkel, akár burgonyapürével vagy rizzsel.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...