Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók körülbelül 30 darab krékerhez:
22 dkg margarin vagy vaj, 38 dkg liszt, 15 dkg reszelt trappista sajt, 1 db egész tojás, 2,5 evőkanál natúr joghurt (helyettesíthető tejföllel vagy kefírrel), 2 kávéskanál só (illetve ízlés szerint)
Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd folpakkba csomagolva hűtőbe helyezzük 20 percre. Addig előkészítjük az eszközöket, amelyekkel formázzuk a krékereket. Derelyevágó, esetleg ennek hiányában pizzavágó de tökéletesen megfelel egy éles kés is, díszítőcsövek különböző méretekben vagy szívószál. Ha letelt az idő, kivesszük a tésztát a hűtőből és kinyújtjuk. Ha vastagabbra nyújtjuk a tésztát akkor puhább, ha vékonyabbra nyújtjuk, akkor ropogósabb krékereket kapunk sütés után. Ha kinyújtottuk az egész tésztát, akkor csak a fantáziánk szabhat határt. Derelyevágó segítségével háromszög, négyzet, kör alakokat vágunk, illetve szaggatunk ki a tésztából, tetszőleges nagyságúakat és nagyjából egyforma méretűeket, majd a díszítőcsövek kerek végeivel, valamint szívószállal lyukakat szúrunk ki a tésztából, mintha egy sajtszelet lenne. A másik formázási lehetőség a négyzetekre vágott tészta, amiből szintén szívószál segítségével lyukakat szúrunk ki. Ha elkészültek a krékerek, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fontos, hogy nem kenjük le a tetejüket semmivel, szaggatás után azonnal süthetőek!
A gyerekek nagyon szeretik készíteni és mégjobban enni, úgyhogy őket is bevonhatjuk ebbe a kis kreatív munkába, hiszen egyszerűen és gyorsan elkészíthető mókát varázsolhatunk a konyhánkba.
Partykra, gyerekzsúrokra vagy csak a hétköznapokban egy tea vagy kávé mellé tökéletes választás.