Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg jázmin rizs, só és ételízesítő ízlés szerint, 2 evőkanál étolaj, 8 szelet sertéskaraj, 3 egész tojás, 6 evőkanál liszt, 10 evőkanál zsemlemorzsa, 30 dkg burgonya, ízlés szerint só, 5 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, 0,5 dl tej, 1 db pritamin paprika, 1 kisebb fej saláta, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 szem áfonya, par szem egész fekete bors
Elkészítése:
Egy lábasban felforralunk 5 dl vizet sóval, ételízesítővel és olajjal, ha felforrt hozzáadjuk a rizsát és körülbelül 15 perc alatt készre főzzük. Leszűrjük és langyosra hűtjük.
A karajszeleteket kiklopfoljuk, megsózzuk és kipanírozzuk úgy, hogy először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk és szép hólyagosra kisütjük.
A burgonyát annyi sós vízben megfőzzük, hogy jól ellepje, majd leöntjük róla a levet, összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejfölt és a tejet és alaposan krémes állagúra kikeverjük. Előveszünk egy tetszőleges tányért, majd a kihűlt rizsből tyúk, illetve kotló alakot készítünk a tányér közepére. A kihűlt rántott húsokat ketté vágjuk és körberakjuk vele a kotlót. A húsok közé salátákat teszünk. A langyosra hűlt burgonya püréből kisebb gombócokat formázunk és ráhelyezzük a félbe vágott húsokra. A paprika hegyét levágjuk, beledugjuk a rizs szemek közé, ez lesz a kotló csőre, majd ebből a paprikából készítünk a kotlónak és a csibéknek taréjt és csőrt. Az áfonyából a kotlónak szemeket készítünk, a fekete egész borsból a csibéknek. A vöröshagymát megtisztítjuk, ketté vágjuk és a legnagyobb hagyma szeleteket beirdaljuk, majd belehelyezzük két oldalt szárnynak és a farok tollnak.