Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 6 db zsemléhez:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 2 dl langyos víz, 10 dkg olvasztott teavaj, 1,5 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor
Elkészítése:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, körülbelül 10 perc alatt. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót végül a felfuttatott élesztőt is.
Alaposan összedolgozzuk és 50 percet letakarva kelesztjük. Ha megkelt 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát és ovális alakú gombócokat formázunk belőlük. Sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, a tetejüket 1 helyen kicsit mélyebben megvágjuk egy éles késsel és újra letakarva még 15-20 percig pihentetjük. Előmelegített 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Szendvicsnek, vagy mini kenyérnek kiváló reggeli, tízórai vagy akár uzsonna