Maradékmentő kenyér

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt, 1 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 2 dl tej, 1 mokkáskanál só, továbbá szezámmag és 1 db felvert tojás a kenéshez 

A töltelék hozzávalói:

15 dkg sonka (csíkokra vágva), 15 dkg füstölt kolbász (karikázva), 20 dkg reszelt trappista sajt de bármivel tölthetjük ízlés szerint 

Elkészítése:

Az élesztőt a meglangyosított vízbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és 10 percet állni hagyjuk. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a langyos tejet, a felfutott élesztőt és lágy tésztát dagasztunk belőle, majd 40 percet kelesztjük.

Ha megkelt a tészta 3 egyenlő részre osztjuk, gombóccá formázzuk és 15 percet konyharuhával letakarva pihentetjük. Ha letelt az idő lisztezett felületen kinyújtjuk az első tésztát 45 x 20 cm-es méretűre, majd megtöltjük ízlés szerint, feltekerjük és az illesztésnél jól összecsípjük. Ugyanígy járunk el a másik kettő tésztával is. Ha elkészült 3-as fonással összefonjuk. Konyharuhával letakarva ismét kelesztjük 40 percet. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és előmelegített 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük, szeleteljük és tálaljuk

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...