Elkészítési idő: 12 óra
A keksz alap hozzávalói és elkészítése:
A keksz alaphoz a 25 dkg darált kekszet 12-15 dkg olvasztott vajjal (keksztől függ, van amelyik zsírosabb) összedolgozunk, majd egy 22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, az alját és az oldalát is és a vajas kekszet belenyomkodjuk egy evőkanál segítségével.
A szeder turmix hozzávalói és elkészítése:
10 dkg fagyasztott vagy friss szedret 1 evőkanál vízben megfőzni, 1 evőkanál kristálycukorral, majd leturmixolni.
Az 1. réteg szeder mousse hozzávalói:
10 dkg fehércsokoládé, 2 tojássárgája, 3 dkg cukor, 1 dl tej, 1,5 dl habtejszín, 0.5 dkg étkezési porzselatin, amire 2 dkg szeder turmixot és 0,5 dl hideg vizet öntünk, 2 csepp gél állagú rózsaszín ételfesték.
A 2. réteg szeder mousse hozzávalói:
10 dkg fehércsokoládé, 2 tojássárgája, 3 dkg cukor, 1 dl tej, 1,5 dl habtejszín, 1 dkg étkezési porzselatin, amire 3 dkg szeder turmixot és 0,5 dl hideg vizet öntünk, 4 csepp gél állagú rózsaszín ételfesték
A 3. réteg szeder mousse hozzávalói:
10 dkg fehércsokoládé, 2 tojássárgája, 3 dkg cukor, 1 dl tej, 1,5 dl habtejszín, 1,5 dkg étkezési porzselatin, amire 4 dkg szeder turmixot és 0,5 dl hideg vizet öntünk, 4 csepp gél állagú lila ételfesték
Elkészítése, összeállítása:
Mindhárom mousse egyformán készül, mégpedig úgy, hogy a tojássárgákat a cukorral jól elkeverjük, majd az 1 dl tejet melegíteni kezdjük, csak épp langyos hőmérsékletűre és hozzáöntjük a tojásos masszához, visszatesszük a tűzhelyre és krémet főzünk belőle. Amikor levesszük a tűzről beletördeljük a csokoládét, hagyjuk elolvadni benne és legalább 20 percet hagyjuk hűlni. A megadott mennyiségű porzselatint ez idő alatt a megadott mennyiségű szeder turmix, a víz és az ételfesték keverékéhez szórjuk, majd hagyjuk pár percet duzzadni benne. A habtejszínt palacsinta állagúra felverjük, majd hozzákeverjük a fehércsokis masszát és ha már a zselatin is megduzzadt, mikróban melegítünk rajta, majd langyos, híg állapotban hozzáöntjük a masszához és alaposan elkeverjük, majd a torta karikában lévő kekszalapra öntjük. 30 percet pihentetjük a hűtőben, mindhárom mousset, mielőtt ráöntjük a másik réteget. Egy éjszakát pihentetjük a hűtőben, hogy jól összeérjen, majd másnap habcsókokkal, csoki darabkákkal, csokiforgáccsal, szeder szemekkel díszítjük a tetejét.
Tipp: érdemes vax papírral kibélelni a tortaformát körbe, hogy szebben és könnyebben letudjuk venni a tortáról a karikát.
Vax papír hiányában használhatunk genotherm írattartót is, méretre vágva.