Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 16 db-hoz:
8 db egész kifli, 50 dkg túró, 2 db tojássárgája, 5 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 db citrom leve, ízlés szerint mazsola (én kihagytam) továbbá porcukor a szóráshoz, 0,5 liter olaj a sütéshez
Elkészítése:
Előző este kifliket sütünk (vagy előző nap megvásároljuk a boltból) kihűtjük, félbevágjuk őket és kiszedjük a belsejüket. A túrót összetörjük villával, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrokat, a citrom levét és ezt a masszát beletöltjük a kiflikbe, picit megnyomkodjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat (180 fokra) és kisütjük mindkét oldalát úgy, hogy vigyázzunk ne égjen meg és ne is szívja magába az olajat. Még forrón porcukorral megszórjuk vagy megforgatjuk benne és tálaljuk. Igazán ropogós és ízletes retro finomság.
Ha magunk készítjük hozzá a kifliket itt a recept leírása:
Hozzávalók 8 db kilihez:
50 dkg finomliszt, 1,5 dl víz, 1,5 dl langyos tej, 0,5 dl olívaolaj vagy étolaj, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál burgonyapehely (elhagyható) 3 dkg élesztő
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk 10 perc alatt. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, majd ha az élesztő felfutott, az összes többi hozzávalóval hozzáadjuk. Alaposan kidagasztjuk és meleg helyen 40 percet kelesztjük. Ha szépen megkelt a tészta 8 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük. Újra letakarjuk és 20 percet pihentetjük. Egyesével háromszög alakú formákra nyújtjuk, minél vékonyabbra és a tészta szélesebbik részénél kezdve feltekerjük őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy tisztes távolságot hagyunk közöttük, mert még a tepsiben kelni fognak. Letakarjuk és duplájára kelesztjük őket. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a sütő aljába egy edénybe vagy egy másik tepsibe vizet teszünk, hiszen gőzben fogjuk sütni. Ha megkeltek akkor lespricceljük a tetejüket vízzel és betoljuk a sütőbe. Amikor már színt kaptak kivesszük a gőzös edényt és így sütjük tovább, amíg gyönyörű aranybarnára nem sülnek. Megszórhatjuk magvakkal, ha valaki úgy szereti. Langyosra hűtjük és kínáljuk.