Póréhagymás, bacon szalonnás pogácsa

Elkészítési idő: 1,5 óra

Hozzávalók 25-30 db pogácsához:

60 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg sertészsír, 17,5 dkg (kis pohár) tejföl, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 1 db egész tojás, 1 db tojàssárgàja, 20 dkg póréhagyma felkarikázva, 15 dkg bacon szalonna, továbbá 1 felvert tojás a tetejére és 15 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:

A szalonnát apróra vágjuk és zsírjára pirítjuk, a póréhagymát felkarikázzuk.Az élesztőt 10 perc alatt felfuttatjuk, a cukorral langyosra melegített tejben. A lisztet, a margarint, a zsírt, a tejfölt, a tojásokat a felfutott élesztővel alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a kihűlt szalonnát és a póréhagymát is, amit szintén alaposan eloszlatva beledolgozunk. Letakarva meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ha megkelt enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 5-6 mm vastagságúra, megkenjük a tetejét felvert tojással, megszórjuk reszelt trappista sajttal és tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral ellátott tepsire sorakoztatjuk őket és 20 percig pihentetjük. Előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül 15-20 perc alatt készre, pirosra sütjük. 

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...