Citromos mignon

Elkészítési idő: 2,5-3 óra 

Hozzávalók a tésztához 15 db mignon-hoz:

3 x 4 tojás, 3 x 4 evőkanál finomliszt, 3 x 4 evőkanál kristálycukor, 3 x 0,5 csomag sütőpor, 3 x 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanálnyi fehér sertészsír

Hozzávalók a krémhez:

4 dl tej, 1 csomag tejszínízű pudingpor, 20 dkg porcukor, 30 dkg margarin, 1 egész citromnak a leve és reszelt héja

A tészta elkészítése 35 x 40 cm tepsihez:

3 db piskóta tésztát készítünk. 4 egész tojást egyben a kristálycukorral felverünk habosra körülbelül 5-6 percig. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, az olajat és óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk. A sütőpapírt kikenjük fehér zsírral, megszórjuk liszttel és beleöntjük a piskóta masszát, elegyengetjük és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kisütjük. Így járunk el mindhárom tésztánál, majd teljesen kihűtjük.

A krém elkészítése:

3 dl tejet felteszünk forralni, a maradék 1 dl tejben elkeverjük a pudingport és amikor felforrt a tej, hozzáöntjük és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt krémet, a citromlevet és a reszelt héjat hozzáadjuk és együtt krémmé keverjük.

Ha kihűltek a piskóta lapok és a krém is, akkor az alsó lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másik lapot, azt megkenjük a krém másik felével. Hűtőbe tesszük 1 órára. Ha letelt az idő és jól megdermedt, körülbelül 4-5 cm-es kis kockákra vágjuk.

A máz hozzávalói:

70 dkg kristálycukor, 2,6 dl víz, 1 teáskanál 10%-os ecet, 1 db citrom leve, tetszőleges színű gél ételfesték

A máz elkészítése:

A vizet és a cukrot feltesszük közepes lángon főzni, majd amikor már felforrt 115-118°C-osra, hozzáadjuk az ecetet, a citrom levét és körülbelül 10 percig főzzük kis lángon, éppen, hogy csak gyöngyözzön. Levesszük a tűzről és folyamatosan kevergetjük óvatos mozdulatokkal, amíg szépen el nem kezd hűlni és fehéredni. A fehéredés kezdetekor hozzáadjuk az ételfestéket.

Amikor eléri a sűrű állagot, akkor villára szúrjuk a süteményt és egy kanál segítségével rácsurgatjuk a masszát, hogy mindenhol érje és rácsra helyezzük. Ha elkészült minden darab, akkor a ráccsal együtt hűtőbe tesszük 1 órára. Ha szépen megdermedtek tálaljuk.

Omlós margaréta linzerek

Hozzávalók 25 db linzerhez: 30 dkg liszt, 20 dkg kemény margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 citrom leve és reszelt héja,...