Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók a tésztához:
2,3 dl langyos tej, 1 evőkanál kristálycukor, 1 kávéskanál só, 0,5 dl olívaolaj, 1 egész tojás, 12 dkg tejföl, 55 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 tojás a kenéshez, továbbá szezámmag ízlés szerint a tetejére
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben körülbelül 10 perc alatt, a többi hozzávalót egy kelesztőtálba tesszük, majd mikorra felfutott az élesztő hozzáöntjük azt is és jó alaposan kidagasztjuk. A kidagasztott tésztát 1 órát kelesztjük és ha már a duplájára kelt lisztezett felületre borítjuk és 6 egyforma, körülbelül 18 dkg-os gombócokat formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és letakarva a duplájára kelesztjük őket. Ha megkeltek lekenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 170 fokon szép fényesre, sötétbarnára sütjük őket. Ízlés szerint sertésből, marhából készült hamburger hússal, bacon szalonnával, lila hagymával, salátával és zöldségekkel töltjük, majd tálaljuk.
Tipp: Ha kihűltek a zsemlék kettévágjuk és serpenyőben kevéske olvasztott vajon mindkét oldalát megpirítjuk, így sokkal szaftosabb, ízletesebb, ropogósabb és esztétikusabb külsőt varázsolhatunk a tányérra.