A vörösbársony tortát általában ünnepi alkalomra készítjük, így Valentin napra, eljegyzésre, esküvőre és évfordulóra is tökéletes választás, hiszen a vörös színe miatt leginkább a szerelemhez köthető torta alkotás. Általában ételszínezékkel színezzük, de választhatunk természetes anyagokkal való színezéket, amely egyáltalán nem ártalmas az egészségre és gyönyörű színt nyerünk belőle, ez a természetes anyag, a céklapor.
Elkészítési idő: 4 óra
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt, csipet só, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 15 dkg vaj, 20 dkg cukor, 3 db tojás, 1 teáskanál vanília aroma, 2 dl kefir, 3 evőkanál céklapor, 2 teáskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg mascarpone, 35 dkg fehér csokoládé, 3 dl habtejszín
Díszítéshez:
élő rózsák fiolában elhelyezve
A tészta elkészítése:
Egy tálban a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük. Egy másik tálba tesszük a szobahőmérsékletű vajat, majd addig keverjük, amíg krémessé nem válik, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a kefirt, a vanília aromát és a céklaport, majd alaposan összedolgozzuk.
A száraz és a nedves anyagokat óvatosan összekeverjük, legvégül a szódabikarbónát is hozzáadjuk.
A tésztát három részre osztjuk, majd külön-külön 20 cm-es szív alakú tortaformába öntjük és 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük őket.
Miután kivettük a sütőből, 10 percet hagyjuk hűlni a formában, majd óvatosan kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krém elkészítése:
A krémhez a tejszínt egy lábasban felmelegítjük, hozzáöntjük a csokoládékhoz, felolvasztjuk és hűtőben 2-3 órát hűtjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a mascarponét és robotgéppel összedolgozzuk.
A torta elkészítése:
A tésztát lapokra vágjuk, majd a habzsákba töltött krémmel kis halmokat nyomunk a tésztákra, a tetejére is, majd a tetejét gyümölcsökkel vagy rózsákkal díszítjük.
Tálalásig, szeletelésig hűtőben tároljuk.