Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 db körülbelül 1,5 kg-os sütőtök, 6 evőkanál bármilyen méz
Elkészítése:
Kezdésnek nagyon fontos, hogy a sütőtököt megmossuk az esetleges vegyszerek miatt és szárazra töröljük.
A sütésnél érdemes sütőpapírt használni, ha megakarjuk kímélni a tepsinket és ettől az eredmény ugyanolyan jó a sütőpapír használatával is. Egyszerre ne helyezzünk sok tököt a tepsire, arra törekedjünk, hogy kevesebb tök szépen átsüljön, hiszen a zsúfolt tepsin inkább főne, mint sülne.
A sütőtököt inkább édesen fogyasztjuk, hiszen magában a tök is egy finom édes ízű zöldségféle de ha még édesebbre vágyunk, akkor mézzel kenjük be, amitől isteni karamellizált végeredményt kapunk.
Amikor felszeleteljük vigyázzunk arra, hogy éles kést használjunk, ugyanis a héja nagyon kemény tud lenni. A magjait eltávolíthatjuk de meg is süthetjük vele, hiszen a magas hőfok miatt az illóolajok is felszabadulnak és így még finomabb lesz. Tehát kezdjük el sütni a sütőtököt, méghozzá előmelegítjük a sütőnket 190 fokra. Egy hagyományos méretű gáztepsire tegyünk 6 db 10*15 cm-es sütőtök darabot, csurgassuk le mézzel és helyezzük be a a tepsit a sütőbe. A sütés ideje innentől számítva legalább 1 óra.
1 óra múlva villával ellenőrizzük, hogy átsült-e, ezt onnan fogjuk tudni, hogy a villát már könnyedén át tudjuk szúrni rajta, szinte már vaj puha. Langyosra hűtjük és tálaljuk.