Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók 1 nagy perechez:
50 dkg finomliszt, 1 csomag instant élesztő (7 gramm), 2,5 dl langyos tej, 10 dkg vaj, 7 dkg kristálycukor, 1 db tojás és 1 db tojássárgája, csipet só
A tetejére hozzávalók:
1 db felvert tojás, jégcukor ízlés szerint
Elkészítése:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 teáskanál cukorral 10 perc alatt. az élesztőt és a cukrot. A többi hozzávalót tegyük egy kelesztőtálba és miután felfutott az élesztő azt is hozzáadjuk és nem túl lágy tésztát dagasztunk belőle. A kelesztőtál tetejével vagy egy konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.
Amikor megkelt kiborítjuk a tálból és 1/4 részt lecsípünk belőle, félretesszük és letakarjuk.
A maradék tésztából megformázunk egy körülbelül 45 cm-es hosszú hengert, arra figyeljünk, hogy a közepe vastagabb maradjon a végei viszont fokozatosan elvékonyodjanak.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és mivel a perec nagyon nagy, könnyebb lehet, ha közvetlenül a tepsiben formázzuk meg a perecet. Készítünk egy U alakot, majd a két végét behajtjuk, középen duplán összecsavarjuk őket és a két végét a perec hasához igazítjuk, majd hozzácsípjük.
A perecet konyharuhával letakarjuk és hagyjuk kelni további 10 percig.
Ezután három egyenlő részre osztjuk a tészta 1/4 részét, amit elvettünk belőle és minden részt vékony, hosszú körülbelül 30 cm-es henger alakúra sodrunk, majd 3-as fonással befonjuk. A fonatot ráfektetjük a perec hasára, de előtte egy kis vízzel lespricceljük, hogy jól odatapadjon, majd letakarjuk és együtt pihentetjük.
Amíg pihen előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A pihentetés után a perecet egyenletesen megkenjük a felvert tojással, megszórjuk jégcukorral, majd az előmelegített sütőbe helyezzük és körülbelül 25-30 alatt pirosra sütjük. A pontos sütési idő a sütőtől függ. Vajjal, lekvárral vagy csokikrémmel tálaljuk.