Az egrest, mint gyümölcsöt lehet, hogy nem igazán ismerünk, illetve nem sűrűn látunk olyan receptet, ahol alapanyagként megemlítenénk. Tudni kell róla, hogy ha féléretten szüretelik le, akkor az íze fanyar. Ilyen esetben inkább mártások, kompótok, gyümölcslevek vagy épp dzsemek alapanyagaként szolgálhat. Viszont ha már megérettek, akkor kellemesen savas illetve zamatos lesz az íze. Az íze illetve az elkészítése is megér egy próbát.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg egres, 15 dkg barna cukor, ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, citromhéj, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt
Az igazán jó falusi egresleves elkészítése:
Az egrest megtisztítjuk, a bogyók két végén lévő szárrészt és a kocsánylevelet levágjuk róluk. Felforralunk 1 liter vizet a barna cukorral illetve a fűszerekkel. Beletesszük a már megtisztított bogyókat, közben a lisztet a tejföllel jól összekeverjük. Ha a leves ismét felforr, akkor a lisztes tejfölös keverékkel besűrűsítjük és jól forraljuk át. Tálalhatjuk melegen, de akár hűtve is. Ha hűtőbe tesszük pár órára, akkor az ízek jobban összeérnek a levesben.