Hozzávalók a tésztához 4 személyre:
55 dkg liszt, 2,5 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db egész tojás és 1 db tojássárgája, csipet só, 5 dkg margarin, 5 dkg fehér sertészsír
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg túró, 5 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db egész tojás, 15 dkg mascarpone, 1 evőkanál citrom leve
A tetejére: 3 evőkanál olvasztott margarin
Elkészítése:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy csipet cukrot és felfuttatjuk körülbelül 10 perc alatt. A lisztet, a beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és végül a zsírt és a margarint. A tálban szép simára dagasztjuk és konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.
A töltelékhez a túrót szűrőn áttörjük, majd a cukrokkal, a tojással, a mascarponéval és a citromlével alaposan összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kinyújtjuk, majd nagyobb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Minden kiszaggatott kerek tészta közepére helyezünk 1 teáskanálnyi tölteléket vagy ízlés szerinti mennyiségben.
A töltelékes tészták széleit összefogjuk, alul összenyomjuk és kis gombócokat formázunk belőlük. Egy kerámia sütőforma vagy sütőlemez alját margarinnal vékonyan kikenjük és a kis gombócokat egymás mellé helyezzük de nem szorosan, mert még kelnek, hiszen letakarva 20 percet még kelesztjük. Ameddig a bukták pihennek a sütőt előmelegítjük 160 fokra.
Pihentetés után a bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal, a sütőbe helyezzük és 160 fokon 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp: aki szereti, mazsolát is tehet a töltelékbe, nagyon finom ízvilágot ad a buktáknak.
Tipp: a szaggatás során keletkezett tészta darabokat, újra gyúrás és pár perc pihentetés után újra felhasználhatjuk, méghozzá úgy hogy kis hengereket sodrunk a tésztából, majd hármas fonással kialakított, tetejüket megcukrozott kisebb kalácskákat süthetünk belőle.


