Túrókrémes labdabukta


Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók a tésztához 4 személyre: 

55 dkg liszt, 2,5 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db egész tojás és 1 db tojássárgája, csipet só, 5 dkg margarin, 5 dkg fehér sertészsír 

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg túró, 5 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db egész tojás, 15 dkg mascarpone,  1 evőkanál citrom leve 

A tetejére: 3 evőkanál olvasztott margarin

Elkészítése:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy csipet cukrot és felfuttatjuk körülbelül 10 perc alatt. A lisztet, a  beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és végül a zsírt és a margarint. A tálban szép simára dagasztjuk és konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük. 

A töltelékhez a túrót szűrőn áttörjük, majd a cukrokkal, a tojással, a mascarponéval és a citromlével alaposan összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kinyújtjuk, majd nagyobb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Minden kiszaggatott kerek tészta közepére helyezünk 1 teáskanálnyi tölteléket vagy ízlés szerinti mennyiségben.

A töltelékes tészták széleit összefogjuk, alul összenyomjuk és kis gombócokat formázunk belőlük. Egy kerámia sütőforma vagy sütőlemez alját margarinnal vékonyan kikenjük és a kis gombócokat egymás mellé helyezzük de nem szorosan, mert még kelnek, hiszen letakarva 20 percet még kelesztjük. Ameddig a bukták pihennek a sütőt előmelegítjük 160 fokra.

Pihentetés után a bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal, a sütőbe helyezzük és 160 fokon 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

Tipp: aki szereti, mazsolát is tehet a töltelékbe, nagyon finom ízvilágot ad a buktáknak.

Tipp: a szaggatás során keletkezett tészta darabokat, újra gyúrás és pár perc pihentetés után újra felhasználhatjuk, méghozzá úgy hogy kis hengereket sodrunk a tésztából, majd hármas fonással kialakított, tetejüket megcukrozott kisebb kalácskákat süthetünk belőle.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...