Egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető pite, omlós tésztával és (bármilyen) gyümölccsel. Nem fordítunk nagy gondot a kidolgozására, nem kell szépen megformázni, sőt minél rusztikusabb külsejű, annál mutatósabb és ellenállhatatlanul finom.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 6 személyre:
30 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 evőkanál tejföl, 15 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg szilva, 5 evőkanál porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 4 evőkanál darált mandula (helyettesíthető zsemlemorzsával)
Elkészítése:
Egy tálban a lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tejfölt és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Folpakkba csomagolva a hűtőbe helyezzük 30 percre.
Amíg a tésztát pihentetjük addig a szilvákat hosszában ketté vágjuk, kimagozzuk és felszeleteljük. Beletesszük egy tálba, meghintjük a porcukorral és fahéjjal, majd alaposan összeforgatjuk, állni hagyjuk.
30 perc elteltével a tésztát sütőpapíron kinyújtjuk kör alakúra, a közepét megszórjuk darált mandulával (zsemlemorzsával), a szilvákat sorban elhelyezzük rajta úgy, hogy maradjon egy nagyobb pereme, mert majd a szabadon maradt széleket körben ráhajtjuk a töltelékre. Ha elkészültünk a sütőpapír segítségével átemeljük egy tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.
