Szilvás galette

Egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető pite, omlós tésztával és (bármilyen) gyümölccsel. Nem fordítunk nagy gondot a kidolgozására, nem kell szépen megformázni, sőt minél rusztikusabb külsejű, annál mutatósabb és ellenállhatatlanul finom.

Elkészítési idő: 60 perc 

Hozzávalók 6 személyre: 

30 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 evőkanál tejföl, 15 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg szilva, 5 evőkanál porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 4 evőkanál darált mandula (helyettesíthető zsemlemorzsával)

Elkészítése:

Egy tálban a lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tejfölt és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Folpakkba csomagolva a hűtőbe helyezzük 30 percre. 

Amíg a tésztát pihentetjük addig a szilvákat hosszában ketté vágjuk, kimagozzuk és felszeleteljük. Beletesszük egy tálba, meghintjük a porcukorral és fahéjjal, majd alaposan összeforgatjuk, állni hagyjuk.

30 perc elteltével a tésztát sütőpapíron kinyújtjuk kör alakúra, a közepét megszórjuk darált mandulával (zsemlemorzsával), a szilvákat sorban elhelyezzük rajta úgy, hogy maradjon egy nagyobb pereme, mert majd a szabadon maradt széleket körben ráhajtjuk a töltelékre. Ha elkészültünk a sütőpapír segítségével átemeljük egy tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...