Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 12 db-hoz:
60 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 1 evőkanál méz, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csipet só, 12 dkg margarin, 1 kis üveg szilvalekvár
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk 10 perc alatt egy csipet cukorral. Egy kelesztőtálba szitáljuk lisztet, hozzáadjuk a kristálycukrot, a tojások sárgáját, a mézet, a sót és az olvasztott margarint. Ha felfutott az élesztő azt is hozzáadjuk.
Simára dagasztjuk és lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk és éles késsel 12 egyforma téglalap alakúra vágjuk. Megtöltjük a tésztákat lekvárral, majd feltekerjük és jól összecsípjük, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki.
Az elkészített buktákat az összecsípett felükkel lefelé belehelyezzük egy sütőpapírral ellátott tepsibe úgy, hogy ne keljenek össze és 20 percet még pihentetjük szobahőmérsékleten. Pihentetés után lekenjük őket felvert tojással és előmelegített 180 fokos sütőben, 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
