Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók a piskótákhoz:
4 db tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál víz, 6 evőkanál finomliszt, 1/2 csomag sütőpor, 3 cl olaj
Hozzávalók a krémhez:
1 l tej, 2 csomag puding (vaníliás, karamellás) 8 evőkanál kristálycukor
Hozzávalók a csoki öntethez:
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 4 dl tej, 1 evőkanál vaj, 4 evőkanál kristálycukor, 1 dkg pudingpor, rumaroma ízlés szerint.
Hozzávalók a sziruphoz:
1 dl víz, 1/2 dl rum vagy aroma, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola (elhagyható)
Hozzávalók a díszítéshez: 5 dl cukrászhab
Elkészítése:
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a vízzel robotgéppel kikeverjük, majd belekeverjük a sütőporos lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és az olajat. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, az előmelegített sütőbe tesszük és a sütő erősségétől függően kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A cukorból, pudingporból és tejből a szokásos módon pudingot főzünk és félre tesszük hűlni. Ha különböző ízű a puding, mint jelen esetben is, akkor, így járunk el, hogy 5 dl tej, 1 csomag pudingpor, 4 evőkanál cukor. A sziruphoz a vizet a cukorral és rumaromával (vagy rummal) felfőzzük és beleáztatjuk a mazsolát (elhagyható)
A csoki öntethez kevés tejben kikeverjük a kakaót a cukorral és a pudingporral. A maradék tejet felforralva beleöntjük a kakaót és kevergetve újra forraljuk. Közben hozzáadjuk a vajat, a rumaromát és kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük.
A piskótát tetszőleges méretre felkockázzuk és egy előkészített magasabb falú edénybe rétegezzük az elkészített alapanyagokat, először pudingot az edény aljára, majd a piskóta kockák, amit meglocsolunk a rumos-(mazsolás) sziruppal, majd csokiöntet és kezdjük újból a sort, végül tejszínhabbal tálaljuk, amit még gőz fölött olvasztott csokival díszíthetünk.
Tipp: aki szereti darált dióval megszórhatja a tejszínhab tetejét vagy ízlés szerint kakaóporral.
