Sakk szelet

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához:

22 dkg porcukor, 22 dkg vaj, 4 db egész tojás, 22 dkg liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, továbbá körülbelül 8 evőkanál lekvár, 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj 

Elkészítése: 

A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra felverjük egy robotgép segítségével, majd beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet és a sütőport összekeverjük, beleszitáljuk a tojásos masszába és egy spatula segítségével alaposan elkeverjük. Körülbelül 25 x 35 cm-es méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, a közepén elválasztjuk egy alufóliába csomagolt papírhengerrel és kikenjük vajjal. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, a tepsi egyik felébe belesimítjuk az egyik adag (sima) tésztát. A másik feléhez hozzákeverjük a cukrozatlan kakaóport és a tepsi másik felébe töltjük. Előmelegített 150 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük, majd kiborítjuk a tepsiből és kihűtjük.

Ha kihűltek mindkét (sima és kakaós) tésztát hosszában félbevágjuk, majd megkenjük ízlés szerinti lekvárral és színük alapján felváltva egymásra tesszük őket. Ezután hosszában vágjuk el 4 db csíkban és lefektetjük őket egy tálcára. Az első csíkot megkenjük lekvárral és most úgy helyezzük rá a második csíkot, hogy a sima tészta felé kerüljön a kakaós tészta, a következőt, azaz a harmadikat úgy forgatjuk, hogy a kakaós tészta felé most a sima tészta kerüljön, majd a 4. csíknál megint a sima tészta felé a kakaós kerüljön. Ha elkészültünk 1 órát pihentetjük. Érdemes lesúlyozni minden oldalról, hogy jól összetapadjanak a rétegek. 

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk az olajjal és leöntjük vele a süteményt, hogy minden oldalára kerüljön, majd 30 percet hűtőben dermesztjük. Dermedés után felszeleteljük és tálaljuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...