Sajtos pogácsa

Elkészítési idő: 1,5-2 óra 

Hozzávalók 30 db pogácsához:

65 dkg liszt, 2 db egész tojás, 1 db tojássárgája, 18 dkg tejföl, 1,5 teáskanál só, 3 dkg friss élesztő, 10 dkg fehér zsír, 10 dkg margarin, 1 mokkáskanál kristálycukor, továbbá 1db felvert tojás és 15 dkg reszelt trappista sajt a tetejére

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd alaposan összekeverjük. A tejfölt langyosra melegítjük mikróban, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és 5-6 percet állni hagyjuk. A lisztbe beleütjük a tojást és a tojássárgákat, majd belekanalazzuk a tejfölös,  élesztős keveréket. Robotgép segítségével közepes fokozaton dagasztani kezdjük, majd félidőben hozzáadjuk a zsírt és a margarint. Körülbelül 8-10 perc alatt készre dagasztjuk. Kivesszük a dagasztó tálból, átgyúrjuk kézzel, visszatesszük a tálba, konyharuhával letakarva 40 percet kelesztjük. Kelesztés után enyhén lisztezett felületre borítjuk, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk és tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel kicsit megsodorjuk, hogy szép kerek alakja legyen. Sütőpapírral ellátott sütőlemezre helyezzük őket egymástól tisztes távolságra, lekenjük felvert tojással, megszórjuk sajttal és még így pihentetjük 20 percet. Előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Ha langyosra hűlnek kínáljuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...