Elkészítési idő: 10 óra
Hozzávalók 20 szelethez:
80 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál méz, 2 db tojás, 10 evőkanál tej, 1 dl olvasztott zsír, 1 dl olvasztott margarin, 2 mokkáskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez:
8 dl tej, 8 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kristálycukor, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor továbbá 30 dkg baracklekvár
Elkészítése:
A porcukrot, a mézzel, a tojásokkal, a tejjel, a zsírral és margarinnal habverővel habosra felverjük. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, majd a tojásos masszához keverjük és tésztát gyúrunk belőle. 4 cipóra osztjuk, frissen tartó fóliába csomagoljuk és 20 percet a konyhapulton pihentetjük. Ha letelt az idő egyesével kinyújtjuk 22 x 34 cm-es lapokra, megszúrkáljuk villával, hogy ne púposodjon fel, majd a tepsi hátulján 170 fokos előmelegített sütőben kisütjük őket, körülbelül 6-7 percig, amíg hűlnek elkészítjük a krémet.
A tejben megfőzzük a búzadarát a 2 evőkanál kristálycukorral, a vaníliás cukorral, majd teljesen kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a megfőtt búzadarát és krémmé dolgozzuk, majd ketté osztjuk. Az első lapot megkenjük a krémmel, erre helyezzük a második lapot amit megkenünk baracklekvárral, majd megint lap és megint krém, végül az utolsó lap a sütemény teteje. Egy éjszakára hideg, szellős helyre helyezzük, hogy megpuhuljon. Ha nincs ilyen hideg hely, tegyük hűtőbe. Másnap szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés: a lapokat napokkal előtte is megsüthetjük, semmi bajuk nem lesz, elállóak.
Tipp: ha van rá lehetőség, ne hűtőben tároljuk éjszakára, hanem hideg szellős helyen (kamra, erkély...), hogy ne párásodjon, hanem inkább puhuljon! Elég egy tiszta konyharuhával letakarni a tetejét, semmiképp ne csomagoljuk fóliába, engedjük szellőzni.
Tipp: ajánlatos sütőpapíron nyújtani a tésztát, így már nem kell mozgatni, azonnal mehet a tepsire 🙂