Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 4 személyre:
1 db megtisztított csuka körülbelül 40-50 cm hosszúságú fejével együtt (a fejét nem esszük meg de a látvány miatt meghagyjuk) 1 nagy fej vöröshagyma, 2 db citrom, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál bazsalikom, só, fehérbors ízlés szerint, 2 teáskanál pirospaprika, 20 dkg füstölt szalonna, 1 db paradicsom, 1 db paprika,
Elkészítése:
A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra. A csukát megmossuk, szárazra töröljük, majd beirdaljuk, hogy meg tudjuk tűzdelni. A belsejét sózzuk, borsozzuk majd ízlés szerint teszünk bele a zöld fűszerekből, 2 gerezd fokhagymát, füstölt szalonnát, majd hústűvel jól összezárjuk.
A külsejét jól meglocsoljuk a citrom levével, így hagyjuk állni 1 órát. Utána sózzuk, borsozzuk és megkenjük zúzott fokhagymával. A beirdalásokba tegyünk füstölt szalonnát (nagyon jó ízt ad) paradicsomot, paprikát, gombát ízlés szerint.
A tepsibe sütőpapírt teszünk (ez mindig hasznos, könnyebb kimosni a tepsit és nem ragad bele az étel sem) A tepsiben megágyazunk a csukának, egy-egy karika hagyma és egy-egy karika citrom kirakásával.
Ráhelyezzük a csukát hassal lefelé, így az ágyában stabilan megáll, nem teszünk fóliát a hal törzsére, csak kimondottan a fejét és a farkát csomagoljuk be, hogy meg ne égjen, a törzsét bő olívaolajjal meglocsoljuk és a sütőbe helyezzük, nagyjából 30-40 perc alatt megsütjük.
Salátával és zöldségekkel tálaljuk. Gusztusos hófehér, viszonylag ruganyos a húsa, nem olyan lágy, mint a pisztrángé vagy a lazacé, a szálkákat könnyű kiszedni, mivel elég hosszúak és jól látszanak.