Minden halászlé alapja a bőséges mennyiségű vöröshagyma. A halon kívül csupán pirospaprikára és sóra van szükség, és persze aki szereti a csípőset, egy kis erős paprikát is tehet bele. Nagyon fontos a jó minőségű pirospaprika, hiszen gyakorlatilag ez az egyetlen fűszer, amit használunk.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg pontyfej, -uszony, -farok vegyesen, 2 darab pontypatkó, 50 dkg törpeharcsafilé, 2 db kisebb keszeg beirdalva, 30 dkg haltej, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál pirospaprika, só, bors, csípős paprika ízlés szerint
Elkészítése:
A halakat lemossuk, besózzuk, és állni hagyjuk 1 órát.
A hagymákat megtisztítjuk és apróra vágjuk, 2 evőkanál olajjal bográcsba vagy lábasba tesszük, a pontyfejet, az uszonyokat és a farkat a hagymára tesszük, megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük 3 liter vízzel, és közepes-gyenge lángon körülbelül 40 percig főzzük. Ezután kivesszük a pontydarabokat, lefejtjük a húsos részeket, a léből a hagymát is kinyerjük egy szűrő segítségével és lepasszírozzuk (átnyomkodjuk) a haldarabokkal együtt egy sűrű szövésű szitán keresztül, majd beletesszük a főzőlébe így egy sűrű levet kapunk, a kisebb haldarabkákkal tálaljuk, tálalásnál csípős paprikát és kenyeret kínálhatunk hozzá.