A keszeget nem sokra becsülik legtöbben, mert nagyon szálkás és félnek tőle. De ha megfelelően készítik el, akkor a szálkák ropogósra sülnek benne és egyszerűen elfogyasztható lesz az egész hal, csak a gerince és a feje marad meg. Érdemes kipróbálni mert nagyon finom!
Hozzávalók 2 személyre:
8 db körülbelül 70 dkg-s keszeg, 1 csésze liszt (lehet kukoricaliszt is), 2 evőkanál pirospaprika, só, bors, 1 liter étolaj
Elkészítése:
A lepikkelyezett, megmosott, szárazra megtörölt keszegek oldalát egy éles késsel mélyen, a gerincig beirdaljuk. Próbáljuk a lehető legsűrűbben bevagdosni, legalább 2-3 milliméterenként, úgy, hogy közben az összes Y-szálkát átvágjuk a halban, közben hallani, ahogy reccsennek a penge alatt. A halak mindkét oldalát alaposan megsózzuk, beborsozzuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a paprikával, egy nagyobb csipet sóval és borssal is ízesítjük.
Egy mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd a halakat egyenként a lisztbe forgatjuk, lerázzuk a felesleget, azután a forró olajba eresztjük.
A keszegeket mérettől függően 5-8 perc alatt, többször is megfordítva az olajban, ropogósra/kopogósra sütjük.
A sült halakat egy papírtörlővel bélelt tálba helyezzük, leitatjuk róluk a felesleges olajat, majd azonnal, frissen melegen találjuk.