Rablóhús (saslik)

Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók 4-6 személyre:

1 kg csirkecombfilé kockára vágva, 2 gerezd aprított fokhagyma, 2 evőkanál méz, 30 dkg szeletelt vagy félbevágott csiperke gomba, 1 evőkanál olívaolaj, 1 nagy pirospaprika, 1 nagy zöldpaprika, 1 nagy sárga paprika, 1 csomag chillis grill fűszer keverék, továbbá vöröshagyma, paradicsom, alma, stb. zöldségek és gyümölcsök ízlés szerint

Elkészítése:

Kezdésképpen az ajánlott fűszerkeverék bármilyen lehet, de érdemes olyat választani amelyben van egy kis füstös aroma, hiszen ez adja meg a saslik különleges plusz ízét már közvetlenül a hozzávalókkal, de a chilli paprikás is kitűnő választás, a jó csípőssége miatt.

Zöldségekből természetesen bármi felhasználható, amit szeretnénk, a leírt gomba és paprika csak ajánlás.

A chillis páchoz keverjük össze egy nagyobb tálban az olívaolajat, a mézet, fokhagymát és a fűszerkeveréket.

Ehhez az alaposan elkevert szószhoz adjuk hozzá a kockázott csirkehúst és szintén alaposan keverjük el. Ha ezzel megvagyunk érdemes minimum néhány órát (akár egy teljes éjszakát) várni, hogy a csirke felvegye az ízeket.

Ha a saslikhoz fapálcákat használunk, akkor azokat is érdemes legalább ennyi időre vízben áztatni, mint ameddig a csirkehúsok pácolódnak. Ha fém pálcáink vannak, akkor nincs erre szükség.

Miután a fenti folyamatokkal készen vagyunk, a csirke és a nyárs is készen áll a sütésre, tehát bekapcsolhatjuk és beállíthatjuk, grillsütőnket 170-180°C-ra de elkészíthető gázsütőben is.

Felkészítjük a nyársakat a bevetésre. A csirkekockák mellett tegyünk a pálcákra zöldségeket, gombát tetszőleges sorrendben.

Tegyük a grillrácsra a saslikot és időnként megforgatjuk, amíg a csirke el nem készül.

Ezen a hőmérsékleten (nyitott tűztérrel) ez körülbelül 15-20 perc és időnként érdemes a nyársat forgatni.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...