Hajtogatott tepertős pogácsa

Elkészítési idő: 3 óra 

Hozzávalók 6-8 személyre:

50 dkg finomliszt, 18 dkg darált sótlan tepertő, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2,5 dl tej, 2 teáskanál só, 2 db tojássárgája, 5 dkg teavaj, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 db felvert tojás a tetejére 

Elkészítése:

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral 10 perc alatt. A lisztben elmorzsoljuk a vajat majd beletesszük a tojások sárgáját és megsózzuk, megborsozzuk. Ha felfutott az élesztő azt is hozzáöntjük és jó alaposan kidagasztjuk a tésztát, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt lisztezett felületen 2 cm vastagságúra kinyújtjuk és elkenjük rajta a darált tepertőt. 

A tésztát gondolatban 3 részre osztjuk. A felső részt a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó részt alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott rész mindkét végét, balról és jobbról is középre behajtjuk.

Letakarva 30 percet pihentetjük, majd újra kinyújtjuk és megint így hajtogatjuk, újra 30 perc pihenés, és megint nyújtás, hajtogatás, pihenés. Ha ezzel kész vagyunk kinyújtjuk 4 cm vastagságúra, a tetejét éles késsel bevagdossuk és tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsákat a kezünkkel kicsit megsodorjuk, hogy szép magasak legyenek, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, lekenjük felvert tojással és még pihentetjük 15 percet.

Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütjük.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...